Rollator kopen voor ouderen

 

Wanneer u een hulpmiddel nodig heeft om u voort te bewegen is een rollator een goed middel om over na te denken. Een rollator is namelijk een erg handig hulpmiddel om te kunnen lopen. Het helpt u zelfstandig te blijven, ook wanneer u slecht ter been bent. Een rollator wordt vaak aangeschaft na een val of wanneer er opgemerkt wordt dat het evenwicht achteruitgaat. Daarnaast wordt hij ook vaak gebruikt wanneer er meer behoefte is aan steun en stabiliteit. Het doel van een rollator is voorkomen dat u valt. Door zo veilig mogelijk te lopen wordt dit aanzienlijk verkleind. Met een rollator die precies is afgestemd op uw lichaamslengte en uw fysieke toestand kan dit gerealiseerd worden. Vrijwel alle rollators zijn dan ook te gebruiken voor mensen van 1,50 meter tot en met 2 meter.

 

Verschillende soorten rollators

 

Er zijn verschillende soorten rollators te verkrijgen waardoor het voor u lastig kan zijn de juiste rollator te kiezen. Waar dient u rekening mee te houden en welke rollator is het meest geschikt voor uw situatie? Graag adviseren wij u daarin. Onderstaand vindt u een korte uitleg over de verschillende rollators zodat u kunt bepalen welke rollator het meest geschikt is voor u.

 

Standaardrollator

 

Een standaard rollator is eenvoudig, simpel en praktisch. Heeft u last van evenwichtsproblemen of moeite uw balans te houden, dan is dit voor u de beste keuze. Dit type rollator biedt namelijk alle ondersteuning die u nodig heeft. Wel is een standaard rollator aanzienlijk zwaarder dan een lichtgewicht model. De standaard rollator is simpel in gebruik en is geschikt voor binnen en buiten gebruik.

 

Driewielrollator

 

De driewielrollator is een erg wendbare rollator. Hij is geschikt voor binnenshuis en door het kleine model is hij ook zeker geschikt in kleinere woningen. Dit type is erg lichtgewicht maar biedt u wel alle ondersteuning die u nodig heeft. Wel is hij enkel geschikt voor binnen. Wanneer u voor buiten ook een rollator nodig heeft, zou u dus een tweede rollator aan moeten schaffen.

 

Lichtgewichtrollator

 

De naam zegt het eigenlijk al; deze rollator is erg lichtgewicht. Hij is daardoor erg makkelijk op te tillen en mee te nemen. Hij biedt u voldoende ondersteuning bij het lopen echter, wanneer u last heeft van evenwichtsproblemen of problemen heeft met uw balans, kunt u beter kiezen voor de standaardrollator. De lichtgewichtrollator is op elk terrein te gebruiken, zowel buiten als binnen.

 

Binnen rollator

 

De binnen rollator is speciaal ontworpen om binnenshuis te gebruiken. Dit is dan ook de beste keuze wanneer u een rollator voor binnenshuis zoekt. De rollator is compact, makkelijk te hanteren en daarnaast ook makkelijk te gebruiken in smalle ruimtes. Wel dient u er echt rekening mee te houden dat deze rollator alleen geschikt is voor binnen. Door de kleine wielen is het gevaarlijk hem buitenshuis te gebruiken.

 

Wanneer heeft u een rollator nodig?

 

Wilt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven maar weet u niet zo goed wanneer u nou eigenlijk een rollator nodig heeft? Onderstaand kunt u de vier signalen lezen om te herkennen of u een rollator nodig heeft.

 

  1. Wanneer u gaat lopen of op wilt staan gebruik u het liefst een extra houvast.
  2. U merkt dat u veel minder stabiel bent tijdens het lopen als voorheen. Dit heeft als bijwerking dat u ook minder loopt dan vroeger.
  3. U vindt het moeilijk langer achter elkaar te lopen. Steeds vaker moet u tussendoor even zitten, waardoor het lastig voor u wordt lange afstanden te lopen.
  4. U merkt dat u problemen heeft met uw evenwicht. Dit kunt u bijvoorbeeld merken doordat u minder stabiel op uw benen staat, vaker valt of merkt dat een wandelstok alleen niet meer voldoende steun biedt.

 

Wanneer u zich in één van bovenstaande punten herkent doet u er goed aan na te gaan denken of een rollator of een van de andere loophulpmiddelen wellicht iets voor u is.

 

Wat zijn de voordelen?

 

Wanneer u besluit een rollator of een looprekje aan te schaffen brengt dit een aantal voordelen met zich mee. Het grootste voordeel is natuurlijk dat u minder snel zal vallen. Hierdoor neemt ook de angst om te vallen af. Doordat u deze angst niet meer heeft durft u ook weer vaker naar buiten te gaan. U heeft nu immers een hulpmiddel die ervoor zorgt dat u zich beter kunt voortbewegen zonder dat er daarbij een kans is om voorover of achterover te vallen. Ook vergroot u hierdoor uw zelfredzaamheid, omdat u bijvoorbeeld weer zelf de boodschappen kunt doen. En daarnaast voorkomt u ook dat u eenzaam wordt. U kunt uw sociale contacten behouden omdat het nu makkelijker voor u is ergens heen te gaan.

 

Tips voor het aanschaffen van een rollator

 

Nu u alle belangrijke punten over de rollator heeft gelezen wilt u natuurlijk ook graag weten of er nog punten zijn waar u rekening mee dient te houden bij het aanschaffen van een rollator. Onderstaand vindt u daarom enkele tips die het voor u wellicht makkelijker maken de stap te zetten.

 

  1. U kunt het beste proberen een rollator te zien als hulpmiddel. Doordat u een rollator gebruikt kunt u zelf weer naar de winkel voor uw dagelijkse boodschappen, een praatje maken met de buurvrouw van drie huizen verderop en gaat u makkelijker naar buiten.
  2. Twijfelt u een rollator aan te schaffen omdat u bang bent dat anderen hier wat van vinden? Ga dan eens na hoe u denkt over anderen met een rollator. Het gebruik van een rollator wordt niet als ‘gek’ gezien.
  3. Het zal in het begin even wennen zijn de rollator te gebruiken maar wanneer u doorheeft dat u stukken verder kunt lopen met een rollator, is dit het zeker waard.