Looprekjes voor ouderen

 

Een looprek is een praktisch hulpmiddel dat u kunt gebruiken om het lopen te vergemakkelijken. Een looprek is vooral handig voor mensen en ouderen die een lichamelijke beperking hebben en daardoor lastig kunnen lopen. Maar ook wanneer u last heeft van evenwichtsproblemen kan een looprek uitkomst bieden. Daarnaast wordt een looprek ook gebruikt door mensen die snel vermoeid zijn of erg zwakke spieren hebben. Doordat een looprek een zogeheten rem-functie heeft, kunt u het looprek niet te ver voor u uit duwen waardoor u kunt vallen. Een nadeel van het looprek is, dat u het rek bij elke stap op dient te tillen. Wel is een looprek vrijwel altijd gemaakt van aluminium, waardoor hij een erg lichte constructie heeft. Dit houdt overigens niet in dat zij niet veel gewicht kunnen dragen; de meeste looprekken kunnen een gewicht dragen tot de 120 kilo. Heeft u weinig of geen kracht in uw armen, dan is deze optie wellicht niet geschikt voor u. U zou dan bijvoorbeeld kunnen kijken naar een rollator. Een looprek is vooral geschikt voor binnenshuis omdat het rekje geen wielen heeft.

 

Hoe beweegt u zich met een looprekje?

 

Het is belangrijk dat u het looprekje iets naar voren plaats. Hierdoor heeft u namelijk de ruimte om één voet naar voren te zeten. Zorg er hierbij voor dat uw been tussen de achterpoten van het rek terechtkomt. Merkt u dat de stap te groot is, dan kunt u het looprekje iets terugplaatsen. Heeft u uw eerste voet tussen de achterpoten van het looprekje staan, dan kunt u uw volgende voet plaatsen. Daarna tilt u het looprekje een stukje op en plaats hem weer iets naar voren. Daarna vervolgt u de bovenstaande stappen om zich voort te bewegen.

 

Heeft u één been waarmee u minder goed kunt lopen, dan gebruikt u het looprek op dezelfde manier maar met één uitzondering. Het is hierbij namelijk belangrijk dat u uw slechte been bij iedere stap als eerste tussen de achterpoten van het rek plaatst. Op deze manier belast u uw slechte been zo min mogelijk.

 

Wilt u iets sneller lopen met het looprekje, zorg er dan voor dat u het looprekje iets verder voor u uit plaatst. Wanneer u uw eerste voet tussen de achterpoten van het rek heeft geplaatst, plaatst u uw tweede voet iets verder naar voren toe. Op deze manier kunt u zich sneller voortbewegen omdat u zo in staat bent door te stappen zonder een tussenpauze te nemen.

 

Waar dient u op te letten tijdens het lopen met een looprek

 

U dient er rekening mee te houden dat looprekken zorgvuldig moeten worden gebruikt. Doordat u continu leunt op het looprek bestaat er een kans dat u te veel naar voren gaat leunen. Dit met het gevolg dat u last kunt krijgen van uw rug. Het is hierbij dus erg belangrijk dat u zoveel mogelijk rechtop loopt. Let hier dus ook goed op wanneer u een looprek aanschaft. Looprekken kunnen in hoogte versteld worden, het is daarom ook belangrijk dat u de juiste hoogte aanhoudt. Ook is het belangrijk dat u recht vooruit blijft kijken en niet kijkt naar de grond. Wanneer u te veel naar beneden kijkt loopt u de kans ergens tegenaan te lopen omdat u niet ziet wat er voor u allemaal gebeurt. Daarnaast is het ook goed om op te letten of u tijdens het lopen met het looprek niet uw voeten voorbij de voorpoten plaatst. Wanneer dit wel gebeurt is er namelijk een kans dat u achterovervalt, met alle nare gevolgen van dien.